De guanyadors i perdedors.

Els experts d’alguns mitjans de comunicació donen com a guanyador del debat electoral al candidat del PSOE, en Pérez Rubalcaba, mentre que les enquestes populars diuen que ha estat en Mariano Rajoy, el del PP, qui l’ha guanyat.

Llavors, està clar que hi ha dos criteris a l’hora de triar guanyador. M’agradaria saber quins son aquests criteris per poder concloure si és el poble el que es deixa dur per l’eufòria i l’esperança de canvi o son els experts dels mitjans de comunicació els que saben veure que rere el programa electoral d’en Rajoy s’hi amaga una absoluta buidor de contingut pràctic i efectiu.

Perquè les bones intencions no son altra cosa que això, bones intencions. I lo que realment m’espanta –no exagerem, tampoc no m’espanta tant- és que culpabilitzem de la crisi al govern actual en lloc de responsabilitzar-nos-en nosaltres, el poble, els consumidors, els grans culpables a l’ombra.

Sempre he dit que per sortir de la crisi no s’ha de canviar l’executiu que governa l’estat, s’ha de reeducar el poble. Però hi ha un problema en tot això:

El poble, mancat de tota humilitat, pren la pròpia pobresa com a estendard i s’entesta en voler ensenyar austeritat als seus dirigents tot apel·lant a que son ells, els que manen, els que han de donar exemple i que el poble està exempt d’aquesta mena de sacrificis educatius.

El saber popular només és efectiu en frases curtes o, a tot estirar, que no vagin més enllà d’un paràgraf, quan es tracta de solucionar problemes que van més enllà de l’acció d’un sol ciutadà cal acudir i confiar en instàncies més elevades i amb una perspectiva sobre la situació econòmica més global.

Canviar de govern no reduirà l’enveja que sentim en veure que té el veí, allò que nosaltres no tenim. I ho voldrem i farem mans i mànigues per no ser menys. Mentre no s’abordi el problema des de l’educació, els valors i els principis, seguirem en crisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What's this?

You are currently reading De guanyadors i perdedors. at .

meta